Visitor i Visitorsko jezero

Visitor i Visitorsko jezero

Hodanje po jezeru je prava atrakcija
Nekada davno stočari su tokom ljeta izvodili stada na ispašu na padine Visitora. Da bi sačuvali stoku od vukova, stočari su na jezeru napravili splav na kojem su uveče zatvarali stoku. Vremenom, na splavu se obrazovao treset od kojeg se formiralo ostrvo, a biljke koje su postepeno izrastale dodatno su ga učvrstile.

Brvna, koja su povezivala splav sa obalom, takođe su formirala zemljani materijal, te je samim tim ostrvo poprimilo karakter poluostrva. Preko ovog travnatog tepiha moguće je hodati, ali treba biti oprezan, jer je na nekim mjestima sloj travnatog pokrivača tanak i može se upasti u vodu.
Pogled koji se pruža sa vrha Visitora (vrh Plana, 2211mnv) na Plav i Plavsko jezero ostavlja bez daha svakog planinara i posjetioca. Sa ovog mjesta Plav i okolina kao da su vam pod nogama, a oblaci tu, na dohvat ruke.

Nekoliko planinarskih staza koje iz Brezojevica vode do vrha i Visitorskog jezera, kao i dobar makadamski put, koji iz Pepića vodi do katuna Mramorje i jezera, čine ove predjele lako dostupnim. Visitorsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1.735 metara. Visitor je već godinama omiljena lokacija za vozače paraglajdera, a prelet preko jezera je nešto što obavezno morate doživjeti.
Prije polaska na planinarenje ili, nakon povratka, obavezno posjetite botaničku baštu Velemun u podnožju Visitora. U njoj se nalazi oko 350 biljnih vrsta sa Prokletija.