Planinarenje

Planinarenje

Na površini Plavskog jezera ogledaju se planine Visitor i Kofiljača koje okružuju Plav, na čije vrhove možete krenuti odmah nakon doručka ili ispijanja jutarnje kafe u nekom od lokalnih kafića. Tokom uspona otvara se lijep pogled na jezero i čaršiju, kao i na doline koje grade rijeke Ljuča i Lim.

Ukoliko ste više ljubitelji lagane rekreativne šetnje onda su obližnja brda oko Plava – Završ, Vardište i Skić idealni vidikovci za vas. Do njih se može doći nakon sat vremena lagane šetnje, a sa svakog od njih pruža se lijep pogled na grad i okolinu. Bliža okolina Plava istovremeno je idealna za aktivni odmor u prirodi, i kada su u pitanju rekreativne šetnje, ali i ozbiljno planinarenje.

Za one koji žele da se upuste u jednodnevnu avanturu onda su kombinacije planinarenja i džip safarija za njih idealna kombinacija. Obavezno morate isprobati vožnju kroz nacionalni park Prokletije, dolinom Babino Polje i Bogićevica, probati domaće specijalitete na nekom od katuna i obavezno proći planinarskom stazom od Bajrovića katuna do Hridskog jezera.

Brojni su vrhovi na Bogićevici do kojih vode planinareske staze i nekadašnje patrolne granične staze, koje su sada utabali planinari. Jedan od najinteresantnijih vrhova svakako je Tromeđa, mjesto na kojem se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije.

Ovim dijelom prolazi i međunarodna kružna planinarska staza Vrhovi Balkana koja spaja ove tri države u dužini od 192 kilometra. Slična avantura vas očekuje kroz predjele Velike, Rženice, Čakora i Mokre.

Posebni doživljaj ovih živopisnih krajeva nudi vam vožnja Katunskim putem preko Čakora i Mokre koji spaja opštine Plav, Andrijevicu i Berane.
Planinarenje na Prokletijama ujedno je i prilika da sretnete gorske vile na Hridskom jezeru i tako postanete dio ove legende, a hodanje na plutajećem ostrvu Visitorskog jezera učiniće vaš boravak i odmor u prirodi nezaboravnim i jedinstvenim.