Hridsko jezero

Hridsko jezero

Gorske vile sa Hridskog jezera i danas predstavljaju misteriju kojom počinje svaka priča o ovom jezeru. Iako se priča nalazi na granici legende i stvarnosti, jos uvijek postoji vjerovanje da se na jezeru okupljaju vile i da se u njemu kupaju. Nekima je to dovoljan razlog da se upute prema Plavu, i dođu pod Hridski krš, da kampuju i prenoće, ne bi li, u cik zore ili u sumrak, vidjeli gorske vile.

Od starijih ljudi ćete čuti kako su im o vilama sa Hrida pričali njihovi preci. Priča se da su ih čobani viđali kako se kupaju u jezeru, dok je njegova površina bila prekrivena raznobojnim planinskim cvijećem. Čobani su se kleli da su vidjeli vile kako se igraju i pjevaju na površini jezera. Kada bi osjetile da ih neko posmatra, odjednom bi se izgubile u magli iznad jezera, i nestajale u tamnoj borovoj šumi koja ga okružuje.

Oni koji nijesu mogli, ili nijesi željeli da povjeruju u priče čobana, izrugivali su im se i podsmijavali. Govorili su da je čobanina „udarilo“ sunce u glavu, da je sve to usnio čuvajući stada, i da su im se vile prisnile umjesto ovaca.

Zbog toga su čobani, ali i ostali, koji su se susreli sa vilama, izbjegavali da pričaju o tome, kako ih ne bi proglasili, u najmanju ruku, zanesenjacima.
Stvari se ni danas nijesu mnogo promijenile. Gorske vile za nekoga su legenda i snovi, a nekome izazov da otkrije novi svijet obavijen velom tajni i misterija.

Ako dođete na Hridsko jezero i budete imali sreće da sretnete gorske vile, nikome ne pričajte o tome!
Neka to ostane tajna.